Što je Arduino?

Arduino je open-source platforma za kreiranje elektroničkih prototipova bazirana na sklopovlju i programskom paketu koji je fleksibilan i jednostavan za korištenje. Arduino je namijenjen  automatičarima, elektroničarima, umjetnicima, dizajnerima, hobistima i svima koji su zainteresirani za kreiranje interaktivnih objekata ili okruženja. – www.arduino.cc

Slika 1. Arduino UNO pločica

Arduino platforma je skup elektroničkih i softverskih komponenti koje se mogu jednostavno povezivati u složenije cjeline s ciljem izrade zabavnih i poučnih elektroničkih sklopova.


Srce Arduina jesu mikrokontroleri. Mikrokontroler je malo računalo sadržano na jednom integriranom sklopu. Arduino okruženje najčešće koristi 8 bitne mikrokontrolere koje proizvodi tvrtka ATMEL. Najrasprostranjeniji model je ATMEGA328P koji se koristi na osnovnoj Arduino prototipnoj pločici koja je prikazana na sljedećoj slici sa lijeve strane.

Kako je Arduino platforma open-source tipa - dozvoljeno je njezino dijeljenje i preuređivanje u svrhu kreiranja novih platformi koje su međusobno kampatibilne tako sa su razvojem nastale još mnoge inačice raszvojnih okruženja baziranih na Arduino platformi.

U osnovi, sve Arduino kompatibilne pločice sastoje se od mikrokontrolera, integriranog sklopa za komunikaciju s računalom, te perifernih elektroničkih djelova za osiguravanje mogućnosti rada mikrokontrolera - stabilizatori napona, kvarcni oscilator za generiranje frekvencije takta i slično.

Mikrokontroler za početak možemo zamisliti kao crnu kutiju koja ima određen broj izvoda kojima je moguće upravljati pomoću programa kojeg korisnik napiše na računalu i koji se onda izvodi na samom mikrokontroleru. Za pisanje programa za Arduino mikrokontrolere koristiti ćemo Arduino programsko okruženje kojeg je besplatno moguće preuzeti s:
http://arduino.cc/en/main/software

Kako bi mogli napisane programe prebaciti u mikrokontroler na razvojnoj pločici koristimo se USB vezom s računalom. Ukoliko koristimo Arduino standardnu pločicu koja nije neka nova kompatibilna platforma nije potrebna dodatna instalacija drivera.

Softver za mikrokomtroler ćemo pisati u Arudino IDE programskom paketu kao i u Ardublock dodatku za grafičko programiranje.

 POVEZNICE:

Što je Arduino?
Instalacija Arduino softvera
Provjera rada mikrokontrolera
Instalacija Ardublock alata za grafičko programiranje

2 komentara:

  1. hvala na informacijama.
    oduivjek sam htio snati što je arduino ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Izuzetno kratko i veoma jasno objasnjenje ovog veoma interesantnog spoja.Moja radoznalost je u potpunosti zadovoljena.Hvala i zelim sve najbolje.

    OdgovoriIzbriši